Besplatna dostava* 

Za svaku kupnju u vrijednosti iznad 300kn 

poštarina je besplatna. Pri narudžbama u vrijednosti

do 300kn trošak poštarine iznosi 30kn

Sezona rajčica je na vrhuncu. Što bi mogli s njima?

Sad je sezona svježih, na suncu sazrelih rajčica na vrhuncu i vrijeme je da ih se do kraja nauživamo. Ako vam je ponestalo ideja za pripremu tih ukusnih i sočnih plodova, u nastavku  ovog teksta vam nudimo jednu fantastičnu ideju.

Zasigurno nema puno plodova koje sadrže toliko dragocjenih i hranjivih tvari, kao što ih  sadrže rajčice. Odlikuje ih niska energetska vrijednost, nizak sadržaj ugljikohidrata (približno 4,7 %) i zanemarivo mala količina bjelančevina i masti. Izuzetno su bogate vitaminima i mineralima. Sadrže velike količine vitamina C, vitamina A, vitamine B skupine (B1, B2, B3 i B6) te minerale, kao što su kalij, magnezij i željezo. Njihovom blagotvornom učinku na zdravlje puno doprinosi i likopen, prirodni antioksidans, koji im daje crvenu boju. Likopen, kao i ostali antioksidansi, neutralizira slobodne radikale, koji u tijelu nastaju pod utjecajem različitih čimbenika iz okoliša. Neke studije čak navode antikancerogeni učinak likopena - sprječava nastanak raka prostate, dojke, probavnih organa i  kože. Ima povoljan utjecaj i na srčane i krvožilne bolesti.

Ali, pođimo sad k suštini ovog blog zapisa odnosno receptu.

paradiznikova_juha

Rajčice najprije operemo i na nekoliko minuta stavimo u vrelu vodu, da omekšaju. Zatim vodu izlijemo, rajčice ohladimo, ogulimo i na sitno nasjeckamo. Crveni luk ogulimo, operemo i narežemo na što tanje kolutove. U posudi rastopimo maslac i na njemu pet minuta lagano pržimo luk, dok malo porumeni. Zatim na luk istresemo rajčicu i sve skupa još dinstamo približno 15 minuta. Za to vrijeme operemo krumpir, ogulimo ga i narežemo na kockice. Juhu malo začinimo solju i paprom. Nakon toga sve prelijemo sa sedam decilitara vode, dodamo narezane kockice krumpira i sve pustimo da zakuha. Kuhamo na umjerenoj vatri približno 20 minuta. Štapnim mikserom juhu izmiksamo, te još jednom na brzinu pustimo da zavrije. Dodamo slatko vrhnje, skinemo sa štednjaka i serviramo u tanjure. Za još potpuniji okus na kraju dodamo isjeckani bosiljak. Dobar tek!

Sastojci za 4 osobe:

  •  1 kg zrelih rajčica
  •  300 g krumpira
  • 1 crveni luk
  •  1 dcl slatkog vrhnja
  • 25 g maslaca
  • 40 g parmezana
  • 1 prstohvat soli
  • 1 prstohvat papra
Ostavi komentar